EPTE® - Percutane Electrolyse
Percutane Electrolyse oftewel EPTE® is een innovatieve behandelvorm voor de behandeling van chronische peesontstekingen (tendinopathieën). EPTE® behoort tot de nieuwe groep minimaal invasieve echografische procedures. De behandeling duurt kort, is efficiënt en wordt uitgevoerd met minimale pijn voor de patiënt.
Praktisch gezien bestaat de EPTE® therapie uit enkele behandelsessies waarbij een acupunctuur- of dry needlenaald onder echogeleiding naar het aangedane gebied wordt gebracht. Door het EPTE apparaat wordt met een lage intensiteit de elektrische stroom toegediend. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die leiden tot weefselherstel.
Wat zijn de voordelen van EPTE®?
De techniek stimuleert de eerste fase in regeneratie, die bij chronische tendinopathieën onvoldoende is. De elektrolyse zet een ontstekingsreactie in gang die nodig is voor regeneratie van weefsel.
- Het beschadigde weefsel wordt direct behandeld.
- Gezond weefsel wordt niet beinvloed.
- Groot slagingspercentage. Klinische studies en groeiende ervaring wijzen uit dat EPTE® effectief is in een grote meerderheid van de peesontstekingen (tendinopathieën).
Indicaties voor EPTE®
Percutane electrolyse kan worden ingezet voor de behandeling van tendinopatieën van:
- Supraspinatuspees (Schouderpees)
- Patellapees (Kniepees)
- Achillespees
- Laterale epicondyle extensoren (tenniselleboog)
- Plantaire fascia (Peesplaat ontsteking in de voet)
EPTE® kan worden ingezet als de normale herstelprocessen niet voldoende zijn. Omdat gezond weefsel niet reageert werkt EPTE® alleen als de indicatie goed gesteld is (echografie). De effecten van de behandeling zijn goed op echografisch beeld te zien.
Contra-indicaties voor EPTE®
EPTE® wordt niet aanbevolen voor patiënten met:
- Prothesen
- Pacemakers
- Zwangerschap
- Kanker of oncologische behandeling
- Thrombophlebitis
- Huidproblemen
- Neurosensorische afwijkingen
Combinatie met oefenprogramma
Een EPTE® behandeling is niet een op zichzelf staande therapievorm. De behandeling wordt idealiter gecombineerd met een daarop afgestemd evidence based oefenprogramma en andere behandelvormen zoals medical taping. EPTE gecombineerd met functionele en gedoseerde belasting van de aangedane structuren leidt zelfs in chronische non-responsieve tendinopathieën vaak tot een aanzienlijke verbetering van de klachten.
Hoe lang duurt een behandelsessie?
Een behandelsessie duurt ongeveer 15 a 20 minuten, inclusief hygiënische en echografische handelingen en uitleg.
Hoeveel behandelingen heb je nodig voor resultaat?
Er wordt aangeraden niet meer dan 4 tot 6 keer te behandelen. Er wordt gestreefd naar een significante pijnvermindering binnen deze sessies. Chronische tendinopathieën kosten echter tijd om volledig pijnvrij te worden. EPTE® geeft net die stimulus aan het weefsel die het herstelproces bevordert.
Welke vaardigheden vraagt percutane electrolyse?
De behandeling wordt altijd onder geleide van echografie toegepast.
EPTE® wordt alleen toegepast door speciaal opgeleide therapeuten. Corina en Erik hebben beide deze opleiding gevolgd.